5 gode råd om nervøsitet

Er din egen nervøsitet din største udfordring, når du skal præsentere noget eller måske bare tale i større forsamlinger? Her har du 5 tips, der hjælper dig til at få styr på nerverne, så du kan blive en fænomenal oplægsholder.

 

1. Vær velforberedt!

I kampen mod nervøsiteten er forberedelse alfa og omega. Når vi bliver nervøse, kan vi nemlig let glemme, hvad vi vil sige – og går vi først i stå, bliver det bare værre. Derfor er det en god idé at vide, præcis hvad du vil sige. Lav et punktopdelt manuskript og øv dig alene og overfor andre, til det sidder på rygraden.

 

2. Fokuser på indholdet 

Det er vigtigt, at du beholder fokus på det, du egentlig vil sige under din præsentation. Budskabet og indholdet kommer i første række. Hvis du holder dig til den start, midte og slutning, som du har planlagt, skal budskabet nok blive kommunikeret ud.

 

3. Træk vejret - bliv i kroppen

Et godt åndedrag er det tætteste du kommer på et mirakelmiddel mod nerverne. Det virker afstressende for både krop og sind, og nedsætter helt konkret udskillelsen af stresshormon. Derudover virker åndedrættet også yderst positivt på tanker, følelser og kropsbevidsthed.

Under din præsentation fastholder du det gode åndedrag ved at trække vejret dybt flere gange, inden du starter og undervejs. Du vil opleve, at det gode åndedræt bliver et anker, der gør det lettere at blive i din krop, i nuet og i situationen, som herre over din nervøsitet.

 

4. Skab en god relation

Som en del af din forberedelse bør du researche på din modtager – hvem er det egentlig? Mød din modtager med nysgerrighed og interesse. Under din præsentation skal du hele tiden være opmærksom på, om de forstår, hvad du siger. Du skal virke åben og i kontakt med din modtager.

 

5. Brug dine virkemidler

Gør din præsentation nærværende med konkrete virkemidler. Vi er alle udstyret med en værktøjskasse bestående af krop, stemme og sprog. Kropssproget fremkalder engagement og liv under præsentationen. Din stemme kan du bruge til at skabe dynamik – skru på toneleje og taletempo. Dit sprog skal du bruge aktivt – tag fat i ordene og artikuler! Det vil øge modtagerens opmærksomhed. Men husk: giv kun noget af dig selv – ikke det hele!

 

Kom nervøsiteten til livs en gang for alle!

Tilmeld dig vores kursus Præsentationsteknik - for særligt nervøse

Få vores e-bog med 99+1 hemmeligheder
om kommunikation GRATIS!
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Tilmeld dig og få dit eksemplar af vores e-bog "99+1 tips, tricks og hemmeligheder, der vil ændre din kommunikation", samt jævnlige tips og nyheder, der gør dit arbejdsliv bedre.