Lixtal

Er dine tekster læsevenlige? Eller har de et skyhøjt lixtal? Hvad er lix? Og hvordan beregnes den? Lix er en forkortelse af LæsbarhedsIndeX, som er en angivelse af en teksts sproglige sværhedsgrad. Jo højere lixtal, jo sværere er teksten at læse Lixtallet beregner man ved at dividere antallet af ord i en tekst med antallet af punktummer. Derefter dividerer man antallet af ord, der har over seks bogstaver, med det samlede antal ord og ganger resultatet med 100. De to resultater lægges til sidst sammen og afrundes til et helt tal. Lixtallenes betydning Under 25:    Meget let tekst, fx børne- og ungdomsbøger 25 - 34        Let tekst, fx skønlitteratur for voksne 35 - 44        Middel tekst, fx dagblade og ugeblade 45 - 54        Svær tekst, fx debatlitteratur og populærvidenskabelige artikler Over 54       Meget svær tekst, fx faglitteratur, afhandlinger, lærebøger og lovtekster Lixtallet for denne tekst er beregnet til 39. Hjælp til beregning af lixtal Der er forskellige værktøjer, der kan hjælpe med beregningen af lixtallet. Vi har fundet en beregner, som du kan bruge. Se den her. Jan Dalsfort har desuden lavet en smart beregner, man kan bruge på hjemmesider: Her. Tag på vores kursus i skriftlig kommunikation! Vil du gerne have hjælp til at skrive nogle bedre tekster med mindre lixtal, men som samtidig er levende og informative? Så tag et kig på dette kursus, der kan få dine tekster til at flyve Skriv bedre tekster.
Få vores e-bog med 99+1 hemmeligheder
om kommunikation GRATIS!
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Tilmeld dig og få dit eksemplar af vores e-bog "99+1 tips, tricks og hemmeligheder, der vil ændre din kommunikation", samt jævnlige tips og nyheder, der gør dit arbejdsliv bedre.