De 7 bedste grunde til at tage lederuddannelsen Aros Mini MBA!
Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse. Du bliver herudover medlem af Aros Executive Club, hvor du som medlem får gratis adgang til eksklusive foredrag, masterclasses og netværksarrangementer.
Professor Steen Hildebrandt er nok Danmarks største navn inden for ledelse. Det er derfor ikke helt tilfældigt, at det er ham, vi har bedt lægge byggestene for Aros Mini MBA. Han ved om nogen, hvad der er krævet af en MBA. Han har sørget for at indarbejde den traditionelle MBAs principper i vores Mini MBA og håndplukket nogle af landets mest kompetente undervisere. Det er derfor med stolthed, at vi kan sige, at Aros Mini MBA holder et fagligt niveau, der er MBA-navnet værdigt.
Sammen har vi lagt et ambitiøst læringsforløb, der både giver dig faglig og praktisk viden om ledelse, og som sikrer din personlige udvikling som leder.
En Mini MBA er ikke en beskyttet titel. Det er en mulighed for at udvide dit perspektiv som leder ved at blive indført i de klassiske MBA-discipliner. Se faktuel sammenligning af de to mest fremtrædende Mini MBA’er i Danmark.
Aros Mini MBA er bygget op over 6 moduler fordelt over 6 måneder. Forud for hver undervisningsdag skal du læse et pensum på cirka 200-300 sider. Efter hver undervisningsdag får du nogle individuelle øvelser og skal mødes med din studiegruppe (både øvelser og studiegruppe er dog valgfri). Efteruddannelsen afsluttes med en lille eksamen. Læs mere om alt dette længere ned på siden.
Vi har lavet et samarbejde med Henley Business School, der giver dig mulighed for (efter du har taget denne Mini MBA) at tilmelde dig en fuld MBA her i Danmark og få en besparelse, der svarer til den pris, du betaler for Mini MBA’en hos os. Henley er en af verdens mest anerkendte business schools, og deres MBA er som en af de eneste i verden Triple Crown akkrediteret. Financial Times rangerer Henley #18 på verdensplan inden for ”Executive Education”. Du får 20.000 kr. i rabat på MBA’ens første del og 14.750 kr. i rabat på MBA’ens anden del.
Som deltager på Aros Mini MBA får du eksklusivt medlemskab af Aros Executive Club, hvor du efter uddannelsen bliver opdateret på aktuelle emner. Du får gratis adgang til foredrag og masterclasses med førende erhvervsledere og eksperter. Du får invitation til eksklusive ledelsesarrangementer med ligesindede. Og du får rig mulighed for networking med de øvrige medlemmer. Medlemskabet er gratis og inkluderet i uddannelsen.
Som noget særligt for Aros Mini MBA har Steen Hildebrandt og underviserne sammensat dit pensum, så det primært består af tekster på dansk. Det har vi gjort, fordi forskningen viser, at man lærer bedst ved at læse på sit modersmål – også selvom man er god til engelsk.
Teksterne er en blanding af oversættelser af internationale “must-reads” og de bedste danske bøger og artikler. Vi har desuden udvalgt en række valgfri ekstralæsninger blandt de engelsksprogede businessbøger, som endnu ikke er oversat til dansk.
Alle artikler og bøger du skal læse er naturligvis skrevet af anerkendte fagfolk, ledere og eksperter. Hos Aros Mini MBA er der ingen artikler skrevet af studerende eller os selv.
Vi mener, at den vigtigste faktor i dit valg af uddannelse bør ligge i, om der er dygtige undervisere og et godt pensum. Det er nemlig de to faktorer, der i højeste grad afgør kvaliteten af din læring. Af den grund advokerer vi for total gennemsigtighed, så du ved, hvem du bliver undervist af, og hvad du skal læse. Læs mere om vores pensum nedenfor.
For os handler Aros Mini MBA om, at du får et reelt kompetenceløft. Og et nøgleelement i dette er, at du får konkret træning. Derfor har vi lagt øvelser ind mellem alle undervisningsdagene. Øvelserne handler alle om at relatere teorien og de nye værktøjer til dig som leder (eller kommende leder) og til din arbejdsplads – så du og din arbejdsgiver får fuldt udbytte af din Mini MBA. Øvelserne er ikke obligatoriske, og du bestemmer selv, hvor meget arbejde, du lægger i dem. Øvelserne danner udgangspunkt for møderne med din studiegruppe (også valgfri).
Vi inddeler de studerende i studiegrupper, der mødes 5-6 gange i løbet af uddannelsen. I studiegrupperne kan I diskutere pensum og øvelser – og ikke mindst udveksle erfaring og få sparring på éns egen situation og rolle som leder. Det er frivilligt, om man deltager i studiegruppen. Men vi anbefaler det, da det giver stort udbytte.
“Tiltaget med studiegrupper er virkelig godt. Og møderne med studiegruppen har måske fordoblet mit udbytte af uddannelsen.” – Jacob Christiansen, Orkla Foods Danmark.
Strategisk ledelse.
Visioner og strategiske processer i en turbulent og foranderlig verden. Ledelse og bæredygtighed i den moderne organisation.
– Underviser: Henrik Ørholst
Strategi handler bl.a. om at være fremtidsorienteret. Lederskab går bl.a. ud på at forbinde nutid og fremtid. Det handler om at forstå virksomhedens mission og vision og om at udvikle de strategier og planer, der skal være med til at bringe virksomheden ind i fremtiden.
Den strategiske ledelse er afgørende for virksomhedens fremtidsmuligheder, og i modulet gennemgås begreber og modeller, der er vigtige i denne sammenhæng.
Under mini MBA’ens første modul fokuserer vi derfor på grundlæggende problemstillinger vedrørende strategi – både nationale og globale forhold og kræfter behandles. Virksomheder eksisterer i meget turbulente omgivelser, som hænger sammen med den strategiske situation og ledelse, der karakteriserer og finder sted i virksomheden. Hvad er virksomhedens strategiske situation og dagsorden, og hvorledes gennemføres der strategiske analyser, og hvorledes implementeres strategiske beslutninger og tiltag i virksomheden? Virksomhedens identitet og mission er grundlæggende udgangspunkter for dette arbejde.
Temaer, som vi behandler på dagen (og i læsningen):
Hør Henrik fortælle om modulet her
Fra strategi og megatrends til hverdag:
Hvordan man som leder kan skabe en platform for udvikling af sin organisation?
– Underviser: Claus F. Nissen
Hvis strategi er en beskrivelse af, hvad man vil opnå med sin organisation, er forretningsmodellen en beskrivelse af, hvordan man gør det. Sagt på en anden måde; hvis strategi er noget, man arbejder med én gang om året, så er forretningsmodellen det, man arbejder med hver eneste dag!
Det er grunden til at Mini MBA’ens andet modul fokuserer på forretningsmodeller, og hvordan man kan arbejde med dem som leder. Og formålet med modulet er – i al sin enkelthed – at gøre dig klar til dette arbejde!
Derfor starter vi med at zoome ud på de megatrends, der de næste mange år vil påvirke din virkelighed og din evne til at nå de strategiske mål, der er sat op for din organisation. Der er en række konkrete forhold, som enten vil eller allerede er i gang med at påvirke din organisation. Ved at få kigget nærmere på disse forhold, bliver du bedre i stand til at sætte klar retning for og med dine kolleger.
Vi introducerer værktøjer, der gør dig i stand til systematisk at kigge på enkeltdelene i din forretning og sammenhængene i mellem dem. Du vil som leder kunne bruge disse værktøjer til at diskutere udfordringer med dine ledelseskolleger og skabe en platform for inddragelse og kommunikation, der kan gøre det klart for hele organisationen, hvor I er på vej hen.
Temaer, som vi behandler på dagen (og i læsningen):
Hør Claus fortælle om modulet her
Personaleledelse
Mennesket i den moderne private og offentlige organisation. At lede sig selv og andre. Organisationsudvikling, team-ledelse, selvledelse, coaching.
– Underviser: Mie Krog
Personaleledelse og Human Ressource Management handler bl.a. om ledelse af mennesker og udvikling af organisationer. Mennesker er det centrale i enhver organisation. Mennesker, kompetencer, kultur sammen med teknologi, infrastruktur m.m. er grundlaget for alle de former for resultatskabelse, der finder sted i den moderne organisation.
En organisation består af mennesker. Der eksisterer en række begreber og problemstillinger i enhver organisation, der handler om mennesker, både det enkelte individ, grupper og hele organisationen. HRM, lederskab, følgeskab, samarbejde og dialog er vigtige faktorer her. Mennesket og menneskelige relationer er i centrum.
Menneske- organisations- og samfundssyn er vigtige temaer. Gruppeprocesser, konflikter, relationer m.m. er fænomener, der karakteriserer livet i enhver organisation. Hvorledes arbejder man ledelses- og udviklingsmæssigt med mennesker og grupper af mennesker? Hvorledes arbejder man med tid, møder, konflikter, dialoger, lederudvikling m.m.?
Temaer, som vi behandler på dagen (og i læsningen):
Hør Mie fortælle om modulet her
Forandringsledelse
Skab mening i forandringer og arbejd med bevidst forandringslederskab
– Underviser: Lene Andersen
Forandring er et grundvilkår. Den verden, vi lever i ændrer sig konstant og forandringshastigheden sker så hurtigt, at du ikke længere kan planlægge komfortabelt på forhånd. En sund organisation er i konstant bevægelse og omfavner og tilpasser sig altid en ny fremtid. Fremtiden tilhører dem, for hvem forandring er et mindset og for de der forstår, hvor meget det relationelle fylder i ledelse af forandringer.
De organisationer vi arbejder i, ændrer sig også dramatisk med hensyn til strategier, strukturer, systemer og selvfølgelig deres forventninger til medarbejdere, ledere og samarbejdspartnere. Det handler både om at initiere nødvendige forandringer og vise lederskab som respons til forandringer. Vi undersøger, hvad der skal til for at forandringer – både de store og de små – opleves som meningsfulde, så det er muligt at ændre adfærd, og så forandringerne bliver varige.
I dette modul fokuserer vi derfor på forskellige former for forandringer, hvorfor de sker, hvordan de foregår og hvad der skal gøres for at gøre forandring til et velkomment snarere end et frygtet tiltag. Vi lægger vægt på at engagere og forstå, hvordan mennesker igangsætter, reagerer på og forholder sig til forandringer.
Et centralt aspekt ved at lykkes med forandringer handler om at forstå behovet for at have fokus på den omverden og den kultur, som din organisation er en del af. Vi tillægger et udefra-og-ind perspektiv, hvor du kommer til at forstå selve forandringsbegrebet, de fysiske, systemmæssige og mentale aspekter af forandringer, der netop betoner det dynamiske samspil mellem organisationen og omverdenen.
Du får indsigt i de både rationelle modeller og procesorienterede tilgange, som vil udfordre din forandringstænkning og hjælpe dig til at lede forandringer med en så involverende tilgang som muligt.
Temaer som vi behandler på dagen (og i læsningen):
Hør Lene fortælle om modulet her
Produktivitet
Økonomi. Resultatmålinger. Forretningsudvikling.
– Underviser: Henning Andersen Bröchner
Ledelse og organisering handler om resultatskabelse. I mange situationer er finans og tal en essentiel del af ledelse. Begreber fra regnskab- og økonomistyring kan være essentielle for at skabe transparens og gennemslagskraft i dagligdagen.
Man taler om begrebet “forretningen”. Men hvilken forretningsmodel og forretningstænkning karakteriserer egentlig virksomheden? Økonomi og ledelse ses undertiden som to sider af samme sag, og i hvert fald er virksomhedens regnskaber, resultatopgørelser og vækstforståelse centrale temaer.
Måling er i den sammenhæng vigtig: Hvad skal din virksomhed måle, hvad betyder forretningsmodellen, og hvorledes skal I måle og formidle det? Produktivitet, effektivitet og kvalitet er tre sammenhængende og vigtige begreber. Hvor god er virksomheden til at udnytte de nødvendige ressourcer med henblik på at nå de vigtigste mål? Set fra virksomhedens kunder, medarbejdere og ejere?
Temaer, vi behandler på mini MBA’ens femte undervisningsdag (og i læsningen):
Hør Henning fortælle om modulet her
Lederen som person og kommunikator.
Personlig ledelse og kommunikation. Strategisk og personlig gennemslagskraft, relationer og ledelseskommunikation.
– Underviser: Annette Spanggaard
Ledelse og lederskab. I dette modul fokuserer vi på det personlige lederskab. Lederens person og kommunikation, din personlige udvikling, roller og autenticitet er i centrum.
Ledelse og lederskab udføres og udøves af personer. Relationer til andre mennesker, organisationer og interessenter er vigtige aspekter. En organisation består af relationer mellem mennesker og afdelinger, og virksomheden selv eksisterer i komplicerede netværk. Både det personlige og relationelle er i centrum i dette modul, hvor vi sætter fokus på lederen som person og kommunikator. Sammen med det relationelle er begreber som roller, personlighedstyper, formidling og dialog, videndeling og samarbejde centrale begreber. Disse temaer behandler vi og ser på fra forskellige vinkler og i en kritisk belysning.
Temaer, som vi behandler på dagen (og i læsningen):
Mellem undervisningsdagene vil du få cirka 300 sider, som du frit kan læse løbende i de frirum, du har i måneden mellem hver af modulerne. Det lyder måske af meget, men det er en stor hjælp, at næsten al pensum er på dansk.
Pensum er med få undtagelser på dansk og består desuden udelukkende af bøger eller uddrag fra bøger af velrespekterede forfattere. Pensum og materiale indgår i prisen for uddannelsen, og det vil blive udleveret ved uddannelsens start.
Pensum er inkluderet i prisen og har en værdi af 2.500 kr.
Eksamen på Aros Mini MBA er todelt. Vi laver en samlet vurdering af din præstation, og vi giver karakter efter den nye skala. Du bestemmer selv, om din karakter skal stå på dit eksamensbevis (hvis du fravælger det, vil der stå, at du har gennemført uddannelsen og bestået eksamen).
Efter Mini MBA’ens sidste undervisningsdag får du adgang til den skriftlige eksamensopgave. Din besvarelse skal fylde 5-6 normalsider, hvor en normalside er defineret ved 2.400 anslag inkl. mellemrum per side (se det ved at klikke på “x ord” nederst til venstre i Word). Du har 3 uger til at skrive opgaven fra sidste undervisningsdag. Du må gerne drøfte opgaven med dine medstuderende, men opgaven, du sender til os, skal være helt din egen.
Sammen med den skriftlige opgave får du en multiple choice-test via et link. Den består af cirka 30 enkle spørgsmål, der tester nogle af de helt faktuelle ting, du har lært under din Mini MBA-uddannelse. Du tager testen hjemmefra inden for 3 uger efter sidste modul.
Hvis du ønsker det, kan du fravælge eksamen og få et diplom på, at du har deltaget på Aros Mini MBA. Det kræver dog, at du har deltaget i minimum 5 ud af 6 moduler. Tager du eksamen og består, får du i stedet et underskrevet eksamensbevis for Aros Mini MBA.
Hvis du ikke består eksamen på Aros Mini MBA, kan du vælge en af to veje: Du kan modtage et diplom for deltagelse på Aros Mini MBA (og dermed ikke et eksamensbevis). Eller du kan tilmelde dig en ny eksamen for 2.500 kr. ekskl. moms.
Lederuddannelsen for Aros Mini MBA er for dig, der vil tage det næste skridt i din karriere! Du er typen, der ser fremad og tænker proaktivt. Du har et drive, og du har ambitioner – på dine egne vegne, og på vegne af din arbejdsplads og dine kolleger!
Aros Mini MBA er 100 % designet til dig, der gerne vil blive en bedre leder – eller gerne vil være leder i fremtiden. Men den er i lige så høj grad designet til dig, der bare brænder for at blive klogere – og på at få papirer på din kompetencer!
Hvis du selv skal betale for uddannelsen og er ansat et sted, kan du muligvis benytte Bruttolønsordningen. Den reducerer din samlede udgift (og ikke koster din arbejdsgiver noget). Skriv til os på minimba@aroskurser.dk for at høre mere om ordningen.
Som virksomhed kan I bestille en særligt tilpasset udgave af uddannelsen med fokus på jeres medarbejdere, jeres organisation og jeres specifikke behov. Du kan læse mere her.
Du får lagt et solidt praktisk og teoretisk fundament for dine lederegenskaber, som du kan blive ved med at vende tilbage til og trække på under hele din karriere.
Du får papir på, at du har gennemført en anerkendt uddannelse i de klassiske MBA-fag, designet og blåstemplet af landets allerhøjst respekterede ekspert, Steen Hildebrandt.
Vi opdaterer dig med den nyeste viden inden for ledelse. Du bliver nemlig medlem af Aros Executive Club, hvor du efter uddannelsen får gratis adgang til foredrag og arrangementer med førende erhvervsledere og eksperter.
Arbejdsmiljøet i organisationen eller virksomheden får en vitaminindsprøjtning gennem dine nye lederegenskaber og teamledelsesværktøjer.
Du vil med din nye viden om innovative processer, disruption og forandringsledelse blive en sublim sparringspartner for den øverste ledelse i forhold til at indtage nye positioner.
Din arbejdsplads får en særdeles kompetent leder, der vil have et bredt fundament at stå på i sit lederskab, og som bedre og mere effektivt vil kunne håndtere virksomhedens eller organisationens mange udfordringer på både kort og lang sigt.
af vores kursister mener, at underviseren var meget god/god til at tilpasse indhold og undervisning til dem.